dimecres, 23 de desembre del 2015

Per què un niu de garses?

Garsa
1 f. [ZOO] Ocell de la família dels còrvids, d’uns 46 centímetres de llargada, amb el plomatge negre iridescent i el ventre i la zona mitjana de les ales blancs, molt comú als espais oberts, tant als conreus com als parcs ciutadans, cridaire i renouer (Pica pica).



Aquesta és la definició que ens dóna el diccionari de la paraula garsa. El que no diu el diccionari (tot i que no us costarà gaire trobar aquesta informació per internet) és que les garses fan uns nius a base de branques i fang, que a primer cop d’ull semblen garbuixos de branquillons desendreçats al capdamunt dels arbres. Manyocs disposats sense ordre, sense miraments, sense grans filigranes. No són, les garses, cap model d’elegància arquitectònica. D’aquí ve, de fet, l’expressió de “dur els cabells com un niu de garses”, referida a portar un pentinat més aviat desmanegat.


D’altra banda, però, es diu de les garses que a dins dels seus nius s’hi poden trobar joies. Per què? Doncs perquè sembla ser que a aquests ocells els agrada les coses brillants, i a vegades quan en troben se les enduen fins als nius (fi del misteri).

I ara ve l’explicació de tot plegat, perquè tota aquesta parrafada ornitològica té un objectiu: és la presentació d’aquest blog. Deu sonar una mica estrany, sobretot tenint en compte que la intenció d’aquesta pàgina és parlar de cultura. A què ve, doncs, tant d’ocell i tant de niu? La resposta és que pretenc que això sigui una metàfora: no busqueu, en les entrades que escriuré aquí, cap professional que parli de literatura, o de música... Tampoc crítiques d’exposicions ni de concerts. No sóc periodista, ni crítica, ni professional del món cultural (tot i que alguna cosa hi tinc a veure). No hi busqueu res d’això. O, més ben dit, busqueu-ho tot. Perquè això que pretenc crear és un niu de garses: un poti-poti d’informacions/pensaments/crítiques/opinions culturals. És una cosa que fa molt de temps que em volta pel cap de fer i que si no ho he començat abans és, precisament, per voler-ho dotar d’una arquitectura que ara me n’adono que no em cal.

Doncs bé, aquí us deixo la meva declaració d’intencions. Si a partir d’ara algú hi troba amagada, en aquest niu desendreçat, alguna joia... és ben lliure de quedar-se-la.


  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada